Időjárásfüggő szabályozás jelentősége kondenzációs gázkazánoknál

Manapság kicsit leegyszerűsítve kétféle szabályozással szoktunk találkozni kondenzációs kazánoknál.

Az egyik a „szobatermosztátos” megoldás, amikor a szabályozó a belső hőmérsékletet figyeli. Ebben az esetben akkor indul el a kazán, amikor a beállított „bekapcsolási” hőmérsékletet eléri a helyiség hőmérséklete, illetve akkor kapcsol ki, ha a belső hőmérséklet elérte a „kikapcsolási hőmérsékletet”. A szobatermosztát csak áttételesen, a belső hőmérséklet változásával érzékeli a külső levegő hőmérsékletének csökkenését, ezért később is reagál rá, és ennek megfelelően vezérli a kondenzációs gázkazánt. Eközben a hűlő falak a lakásban tartózkodók hőérzetét csökkentik, ezért a lakók feljebb állítják a termosztát hőfokát, így megnő a kazán fogyasztása is. A külső hőmérséklet emelkedésekor a kazán még mindig fűt, mert a hőszigetelés miatt a szobában még hűvösebb van, de már elegendő lenne alacsonyabb teljesítménnyel is működnie, ebből adódóan egyértelmű hátrány, hogy túlfűtés alakulhat ki.

A másik megoldás az időjáráskövető, vagy időjárásfüggő szabályozás, amellyel közel optimális szinten tarthatjuk a fűtési költségünket.

A fűtési energiaszükségletünket az épület műszaki paraméterei mellet a külső hőmérséklet és az elvárt belső hőmérséklet is befolyásolja. A komfortérzetünk szempontjából fontos, hogy a belső hőmérsékletingadozást amennyire csak tudjuk lecsökkentsük.

A külső hőmérséklet függvényében a kazán azt a kívánt előmenő hőmérsékletet fogja beállítani, amellyel a kívánt belső hőmérsékletet el lehet érni. Mivel nem mindenkinek azonosak az igényei, ezért a szabályozón beállítható egy fűtési jelleggörbe, ahol a külső léghőmérséklet és az előremenő fűtővíz hőmérséklet viszonya alapján módosíthatunk a görbe meredekségén.

Az égéstermék kondenzáció kb. 55°C-os visszatérő hőmérséklet alatt jelentkezik, és alacsonyabb érték esetén (kb. 35°C-ig) ez a kondenzációs hatásfok meredeken emelkedik. A hagyományos magasabb előremenővel és visszatérővel dolgozó rendszereknél, ahol kevés kondenzátum keletkezik, alacsonyabb a hatásfok és bár a kívánt hőmérsékletet elérjük, de nem optimális körülmények között működtetjük a kazánt, mint hőtermelőt. A kondenzációs technikát az időjárásfüggő szabályozás, egy alacsony hőmérsékleten működő fűtési rendszer (pl. felületfűtés) és nem utolsó sorban az égőteljesítmény minél jobb leszabályozhatóságának képessége teszi teljessé. Alacsonyabb hőmérsékleten történő szabályozás mellett a károsanyag kibocsátás mértéke csökken, míg a hatásfok nő.

A WOLF esetében egy külső hőmérséklet érzékelővel és egy BM-2 szabályozó szükséges az időjáráskövető szabályozáshoz. A BM-2 szabályozó a fűtési rendszere mellett a WOLF-os szellőztető gép vezérlését is elvégezheti.